Palupõhja loodus- ja talgulaager peredele, 26. – 28. oktoober 2012


Taas on ELFil hea meel kutsuda kokku loodussõpru, kes ei pirtsuta raagus puude ja jaheneva ilma peale ning arvavad, et parim viis koolivaheaeja lõpetamiseks on perega Palupõhja põrutada.
Kätte on jõudnud lehesadude aeg. Pea kogu õueelu sätib end valmis talvepuhkuseks – suurem osa rändlinde on läinud, viimased õitsejad näitavad areldi veel värvi, putukad-mutukad on peitu pugenud. Eks inimenegi peab välja otsima mütsid-sokid-sallid, et ennast õues mõnusasti tunda.

Sügaval Alam-Pedja looduskaitseala südames asuval Palupõhja looduskoolil pole aga vähimatki plaani talveunne vajuda. Sügisel on ju vaja jagada sügisetarkust, talvel talvetarkust, sekka muid toimetusi ja tarvilisi tegemisi. Et see kõik hästi sujuks, et nii väiksematel kui suurematel loodusõppureil ja -sõpradel oleks tore tulla ja mugav olla, on just paras aeg ka looduskool talvevalmis seada.

Sestap kutsuvadki ELF ja LKÜ Kotkas sügisese koolivaheaja lõpupäevadeks Palupõhja looduskooli peretalgutele. Juba jahekarges sügises jätkub toimetamist kõigile – tegemist ootavad viimased heakorratööd looduskooli lähiümbruses, abikäsi on vaja küttepuude vedamisel ja võsas „ragistamisel“, sekka leidub mõni tubasemgi töö. Samuti on plaanis korda teha üks kasutuseta kelder, kus looduskooli ja ELFi talgute moosid ja muu moon varju võiks leida.

Nagu tänavu tavaks saanud on igal sellisel laagril ka oma fookusteema. Sügisese laagri teema on jõgi. Uurime ja uudistame, kuidas voolavad ta veed ja milline kirev maailm peidab ennast vee sees. Jõega aitab tutvust teha jõgede tundja Eesti Loodushoiu Keskusest.

Peretalgud erinevad tavapärastest ELFi talgutest sellepoolest, et talgutöid ja tegemisi plaanides arvestame laste ning lastevanemate vajaduste ja jõuga. Peretalgutel saame ühiselt korraldada laste hoidmist ja sättida sobivalt päevatoimetusi. Talgutöid jagub kõikidele kaalukategooriatele.